Görünümü: Beyaz toz
Kimyasal Adı: Etilendiamin Tetraasetik Asit
Kimyasal Formülü: C10H16N2O8
Ambalaj Şekli: 25 Kg Torbalarda
Erime Noktası: 237 °C dir.
Kaynama Noktası: 100 °C dir.
Tanımı ve Kullanım Alanları: İçeriğinde azot, hidroksit ve oksijen iyonları vardır. Formülü C10H16N2O8 ‘ tür. Su ve polar solventlerde çözünür. 150-200 oC’de dekompze olur, yavaş yavaş kristalizasyon suyu verir ve rengini kaybeder. Konserve balık, mayonez, margarin, salata sosları, işlenmiş meyve ve sebze,ve meyve suyu ve diğer içecekler gibi çeşitli gıdaların üretiminde kullanılır. Gıdaların üretiminde kullanılan ve modern gıda üretim teknolojilerinin bir parçası olan makinalardan kaynaklanan metal kontaminasyonunu elimine ederek, ileri safhalarda söz konusu bulaşmaların yol açacağı tad (acılaşma, küf vs.) ve renk kayıplarını önlenmesinde etkin olarak kullanılır. EDTA çeşitleri, soğutma ve proses suyunu yumuşatmak için kullanılabilir ancak Bakır, Çinko, Alüminyum ve demirsiz alaşımlarla tepkime oluşturacağındanı korozyona uğratabilir. EDTA çeşitleri, 7-14 pH aralığında çok etkililiktedirler. Bazı sertlik kalıntısı istenmeyen uygulamalarda stokiyometrik oranlardan daha az oranlarda kullanılabilir. EDTA çeşitleri ayrıca kazan besleme suyunu yumuşatmak için kullanılabilir.