Görünümü: Beyaz kristal toz
Kimyasal Adı: Monosodyum L-Glutamat
Kimyasal Formülü: C5H8NO4Na
Ambalaj Şekli: 25 kg torbalarda
Erime Noktası: 232.22 °C dir.
Kaynama Noktası: 225°C dir.
Tanımı ve Kullanım Alanları: Beyaz kristal katı formundadır. Çözünürlük olarak suda kolayca çözünebilme özelliğine sahiptir. Kokusuz bir kimyasaldır. Etanol ve Eter’de hemen hemen çözünmez. Ayrışması durumunda sodyum oksit ve azot dumanları yaymaktadır. Glutamat’ın % 5 lik çözeltisi pH olarak 6,7 ile 7,2 arasındadır.
Bir amino asit olan glutamik asidin sodyum tuzu olan bir kimyasal bileşiktir. Glutamik Asit ise süt ürünleri, et, baklagiller ve mantarlar gibi birçok proteinin bileşenleri arasında yer almaktadır. Dünyada en fazla tercih edilen ve kullanılan lezzet yükseltici olan mono sodyum glutamat, L-glutamik asitin sodyum olan tuzudur. Et, tavuk, peynir ve bazı sebzeler ile protein bakımından zengin olan gıdalarda yer alan glutamat, insan vücudunda doğal bir şekilde imal edilmekte, beyin gibi değişik organlar ile kaslarda önemli roller oynamaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda bu amino asidin yalnızca L- formunun lezzet yükseltici bir duruma sahip olduğu, D- formunun ise bu cins bir durumun bulunmadığı belirlenmiştir. Hafif veya pepton benzeri bir kokuya sahip beyaz kristal toz formundadır. Monosodyum Glutamat lezzeti yoğunlaştırır ve geliştirir. Ancak kendine has lezzetlere etki etmez. Aminoasit biçiminde veya serbest olarak bulunabilmektedir. Marketlerde bulunan birçok işlenmiş gıdada mono sodyum glutamat bulunmaktadır.