Görünümü: Beyaz kristal katı
Kimyasal Adı: Ethanedioic Acid, Dihydrate; Oxalic Acid Dihydrate
Kimyasal Formülü: C2H2O4
Ambalaj Şekli: 25 kg torbalarda
Erime Noktası: 189.5 °C dir.
Kaynama Noktası: 149 °C dir.
Tanımı ve Kullanım Alanları: Oksalik asit, en bilinen bitki kökenli organik asitlerden biridir. COOH2 kimyasal formülle gösterilen oksalik asit, doğada kalsiyum tuzu olarak ravent bitkisinde, sodyum tuzu olarak kuzukulağı denilen bitkide ve bazı bitkilerin özsuyunda bulunmaktadır. Bitkisel kaynakların çoğunda bu organik asit bulunmaktadır. Ispanak, domates, kuzukulağı gibi bitkiler bunun içindedir. Asit olması yüzünden ortamdaki bir iyonla tuz oluşturabilir. Biyolojik olarak canlı bir sisteme ve vücuda giren oksalik asit burada iyonlarla tuz oluşturur. En fazla görülen tuzu olan kalsiyum oksalat, vücutta genellikle üriner sistemde özellikle böbreklerde birikerek taş oluşumuna neden olur.
Oksalik asit, organik bir bileşiktir. Suda renksiz bir çözelti oluşturan beyaz kristalli bir katıdır. Yoğunlaştırılmış formülü HOOCCOOH olup, en basit dikarboksilik asit olarak sınıflandırılmasını yansıtır. Asit mukavemeti, asetik asitinkinden çok daha fazladır. Oksalik asit, indirgeyici bir ajandır ve oksalat (C2O2−4) olarak bilinen eşlenik bazı, metal katyonlar için bir kenetleme maddesidir. Pek çok gıdada doğal olarak bulunur, ancak oksalik asidin aşırı yutulması veya uzun süreli cilt teması tehlikeli olabilir. Adını, ilk araştırmacıların oksalik asidi, ekşiyonca olarak bilinen Oxalis cinsinin çiçekli bitkilerinden ayrıştırılarak elde etmelerinden almıştır.